LIFE STYLE

11 mënyra të thjeshta për parandalimin e kancerit

10:57 - 16.10.17 gsh.al
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play




Qelizat kancerogjene nuk zhvillohen brenda natës. Ka shumë mënyra për ta parandaluar dhe luftuar kancerin, ku përfshihen forma e të ushqyerit dhe aktiviteti gjatë jetës së përditshme. Natyrisht, duhet të kryhen konsulta gjithmonë me mjekun për çfarëdolloj shqetësimi që mund të keni. Më poshtë po japim disa këshilla për të reduktuar riskun e zhvillimit të qelizave kancerogjene në trupin tuaj.

Eliminoni pijet me sheqer
Jo vetëm që pijet me sheqer ndikojnë në shëndoshje dhe diabet, por ato gjithashtu mund të rrisin rrezikun e kancerit të endometrialit. Sipas hulumtimit nga Shkolla e Shëndetit Publik të Universitetit të Minesotës, te gratë që pinin sasi të mëdha të pijeve të mbushura me sheqer, rreziku për t’u prekur nga kanceri ishte deri në 87% më i lartë.


Lëvizni më shumë, uluni më pak
Studime të reja sugjerojnë se njerëzit që e kalojnë shumicën e ditës të ulur janë në një rrezik 24% më të lartë për kancerin e zorrës së trashë dhe të endometrit sesa njerëzit që shpenzojnë më pak kohë në karrige. Hulumtime të tjera treguan se njerëzit që kaluan më shumë kohë para TV kishin 54% rritje të rrezikut të kancerit të zorrës së trashë sesa ata që panë më pak TV. Duhet të ngriheni dhe të ecni të paktën një herë në orë.


Konsumoni sa më shumë brokoli
Brokoli është një ushqim super-parandalues i kancerit, prandaj duhet ta konsumoni shpesh. Por përpiquni që të mos e hani të skuqur apo të zier sepse humbasin komponentët e shëndetshëm që përmban.


Hani hudhër

Hudhra përmban komponentë që mund të stimulojnë mbrojtjet natyrore të sistemit imunitar kundër kancerit dhe mund të ketë potencial për të ndihmuar trupin të heqin qafe kemikalet që shkaktojnë kancer dhe të ndihmojnë që qelizat e kancerit të vdesin natyrisht, një proces i quajtur apoptoza. Studimi i Shëndetit të Gruas Iowa tregoi se gratë që konsumonin sasinë më të lartë të hudhrave, kishin një rrezik 50% më të ulët të kancerit të zorrës së trashë krahasuar me gratë që hëngrën më pak.


Pini çaj jeshil
Më shumë se 50 studime mbi lidhjen midis rrezikut të çajit dhe kancerit janë botuar që nga viti 2006, sipas Institutit Kombëtar të Kancerit. Fuqitë shëruese të çajit të gjelbër janë vlerësuar në Azi për mijëra vjet. Disa shkencëtarë besojnë se një element kimik në çajin jeshil, EGCG, mund të jetë një nga përbërësit më të fuqishëm kundër kancerit të zbuluar ndonjëherë për shkak të numrit të lartë të antioksidantëve.


Marinojeni mishin që konsumoni
Temperatura e lartë e kërkuar për të ngrënë mish krijon komponime të quajtura amina heterociklike që janë të lidhura me kancerin. Këto komponime mund të dëmtojnë ADN-në e mjaftueshme për të nxitur rritjen e tumoreve në zorrën e trashë, gjirit, prostatës dhe qelizat limfatike. Një studim i Universitetit të Minesotës zbuloi se ngrënia e mishit të djegur rregullisht mund të rrisë rrezikun e kancerit të pankreasit deri në 60%. Sipas hulumtimit në “Journal of Agriculture and Food Chemistry”, marinimi i mishit të kuq në birrë ose verë për dy orë para gatimit reduktoi sasinë e këtyre përbërjeve të dëmshme. Hulumtimi i Universitetit Shtetëror të Kansasit zbuloi se fërkimi i rozmarinës në mish të papjekur bllokon formimin e këtyre komponimeve që shkaktojnë kancerin deri në 100%.


Pini qumësht
Studimet kanë treguar se kalciumi mund të mbrojë nga kanceri i zorrës së trashë. Pjesëmarrësit në Studimin e Shëndetit të Infermierëve që konsumonin më shumë se 700 mg kalcium në ditë në ditë kishin deri në 45% rrezik të zvogëluar të kancerit të zorrës së trashë sesa ata që konsumonin 500 mg ose më pak në ditë. Megjithëse 700 mg mund të tingëllojë si shumë, mund të shtohet me një filxhan kos të ulët yndyre për mëngjes (345 mg), një filxhan me qumësht me yndyrë të ulët me drekë (300 mg) dhe një filxhan spinaq në sallatë me darkë (292 mg).


Hani më pak proteina shtazore me yndyrë të lartë
Pas ndjekjes së regjimit ushqimor të më shumë se 121,000 të rriturve deri në 28 vjeç, hulumtuesit e Harvardit zbuluan se njerëzit që hanin tre porcione mish të kuq çdo ditë kishin rreth 13% më shumë gjasa të vdisnin; shpesh nga sëmundjet e zemrës ose kanceri. Kështu që, për ta parandaluar riskun duhet të pini qumësht me yndyrë të ulët, të përzgjidhni më tepër konsumin e mishit të shpendëve dhe peshkut, në vend të mishit të derrit apo viccit. Gjithashtu, është më mirë për shëndetin tuaj që në vend të gjalpit të përdorni vajin e ullirit.

Hani salmon të egër
Sipas studimeve, gratë që hanin peshk tri herë në javë ose më shumë, kishin 33% më pak të ngjarë të pësonin rritje të indeve në zorrën e trashë që mund të shndërrohen në kancer. Peshku, sidomos salmoni, është i pasur me acide yndyrore anti-inflamatore omega-3, të cilat janë përgjegjëse për efektet e luftimit të kancerit. Studiuesit australianë zbuluan se njerëzit që hëngrën katër ose më shumë vakte peshku në javë ishin më pak të riskuar për të zhvilluar leukeminë e gjakut.

Hani qepë
Hulumtuesit e shkencës së ushqimit në Cornell zbuluan se qepët kanë vetitë e fuqishme antioksiduese, si dhe komponimet që pengojnë rritjen e qelizave kancerogjene.


Mundohuni të ecni 30 minuta në ditë
Për më tepër se dy dekada, studimet kanë treguar se gratë që ushtrojnë një aktivitet të caktuar fizik kanë një rrezik 30-40% për t’u prekur nga kanceri i gjirit sesa gratë më pak aktive. Stërvitja e moderuar ul nivelin e estrogjenit të gjakut, një hormon që mund të ndikojë në rrezikun e kancerit të gjirit. Një studim tjetër thotë se me katër orë në javë ecje, mund të reduktohet rreziku i kancerit të pankreasit deri në 50%. Përfitimet janë të lidhura me përmirësimin e metabolizmit të insulinës për shkak të stërvitjes.


Merrni 15 minuta rreze dielli
Pothuajse 90% e vitaminës D në trupin tuaj vjen direkt nga rrezet e diellit, jo nga ushqimi ose shtesat. Studimet kanë treguar se një mangësi e vitaminës D mund të zvogëlojë komunikimin mes qelizave, duke shkaktuar që ata të ndalojnë të qëndrojnë së bashku dhe të lejojnë që qelizat e kancerit të përhapen. Vitamina D mund të ndihmojë në nxitjen e maturimit dhe riprodhimit të duhur të qelizave. Njerëzit me nivele të ulëta të vitaminës D kanë një rrezik më të lartë të kancerit të shumëfishtë, duke përfshirë gjoksin, zorrën e trashë, prostatën, stomakun, si dhe osteoporozën, diabetin, sklerozën e shumëfishtë dhe presionin e lartë të gjakut. Por shmangni orët e shumta në diell, të cilat mund të shkaktojnë kancerin e lëkurës, pasi ju duhen vetëm disa minuta në ditë për të prodhuar nivele adekuate të vitaminës D.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.