SHËNDET

Pse duhet t’i konsumoni këto fruta

15:31 - 17.10.18 Gazeta Shqiptare
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Frutat që konsiderohen si më të shëndetshmet janë:




Ananasi
Ndër frutat tropikale, ananasi është një ndër super frutat ushqyese për trupin tonë. Ananasi është i pasur me vitaminë C, ku përmbajtja e tij mund të luftojë dhe të zvogëlojë rrezikun e kancerit.

Avokado
Avokado është i ndryshëm nga shumica e frutave. Në përmbajtje të tij kryesisht ka yndyra të shëndetshme. Shumica e yndyrës në avokados është acid oleik, një yndyrë që ndikon në shëndet më të mirë të zemrës e gjithashtu në presionin e gjakut më të reduktuar. Përveç yndyrave të shëndetshme, avokado ka në përbërjen e tij kalium, fibër dhe magnez.

Boronica
Boronicat kanë përfitime të mrekullueshme lidhur me shëndetin. Ato kanë një veti tepër të lartë si ushqyes, duke qenë veçanërisht të lartë në fibra, vitaminë C, vitaminë K dhe magnez. Besohet se ato kanë përmbajtjen më të lartë antioksiduese të frutave më të përdorura. Antioksidantët në boronica mund të zvogëlojnë rrezikun e kushteve kronike, siç janë sëmundjet e zemrës, diabeti dhe Alzheimer.

Molla
Molla është ndër frutat më të njohura, dhe gjithashtu mund të jetë jashtëzakonisht kalorike. Përmban një sasi të lartë fibre, vitaminë C, kalium, vitaminë K dhe siguron disa vitamina B. Studimet sugjerojnë se antioksidantët në mollë mund të promovojnë shëndetin e zemrës dhe të zvogëlojnë rrezikun e diabetit të tipit 2, kancerit dhe sëmundjes Alzhaimer. Një tjetër përfitim i dukshëm shëndetësor i mollës është dhe përmbajtja e pektinit. Pektini është një fibër pre biotike që ushqen bakteret e mira në zorrë dhe ndihmon në përmirësimin e tretjes dhe shëndetit metabolik.

Mango
Mango është një nga frutat që ka një burim të lartë së vitaminës C. Ai gjithashtu përmban dhe fibra të tretshme, të cilat mund të ofrojnë shumë përfitime shëndetësore. Përveç kësaj, mango ka antioksidues dhe anti-inflamator të fortë që mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjes.

Limoni
Limoni është një frut shumë i shëndetshëm e i njohur për përmbajtjen e tij të lartë të vitaminës C. Ai mund të jetë veçanërisht i dobishëm në nxitjen e shëndetit të zemrës për shkak të potencialit të tij për të ulur lipidet e gjakut dhe presionin e gjakut. Bazuar në gjetjet nga studimet e kafshëve, studiuesit kanë propozuar gjithashtu që përbërjet e bimëve në limon mund të ndihmojnë në parandalimin e shtimit të peshës. Studime të tjera tregojnë se acidi citrik në lëng limoni ka aftësinë për të trajtuar gurët në veshka.

Portokalli
Portokalli është një nga frutat më popullore dhe ushqyese në botë. Ushqimi i një portokalli të mesëm do të sigurojë një sasi të konsiderueshme të vitaminës C dhe kaliumi e gjithashtu një burim i mirë i vitaminave B. Portokalli është i ngjashëm me limonin me sasinë mbresëlënëse të vitaminës C dhe acidit citrik, të cilët ndihmojnë në përforcimin e absorbimit të hekurit dhe parandalimin e anemisë.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.