Aktualitet

Reforma në drejtësi, 4 institucione në ngërç për shkak të vetingut

18:00 - 14.10.19 Gazeta Shqiptare

Ngritja e institucioneve të reja të drejtësisë dhe në mënyrë të veçantë e SPAK-ut dhe BKH-së janë një ndër kushtet e vendosura nga Bundestagu gjerman për vijimin e procesit të hapjes së negociatave të anëtarësimit në Bashkimin Europian për Shqipërinë. Por ndërsa kanë kaluar plotë 3 vite nga miratimin i paketës së reformës në drejtësi, përveç Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Këshillit të Lartë të Prokurorisë, asnjë institucion tjetër i vjetër ose i ri nuk është ngritur. Kështu procesi i vetingut ka mundur të skualifikojë deri më tani afro 100 gjyqtarë dhe prokurorë, çka ka sjellë si pasojë shkrirjen e dy institucioneve kyçe siç është Gjykata Kushtetuese dhe Gjykata e Lartë, ndërsa ka bërë të vështirë deri më tani ngritjen e institucioneve të tjera të reja siç është prokuroria speciale kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit apo të Byrosë Kombëtare të Hetimit. Kështu sipas një monitorimi që ka bërë Komiteti Shqiptar i Helsinkit rezulton se procesi i vetingut për gjyqtarët e emëruar përkohësisht dhe që kanë shprehur interesin për të qenë pjesë e Gjykatës së Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar në të dyja nivelet ka ecur me ritme shumë të ulëta, duke bërë të pamundur deri më tani ngritjen e këtyre dy strukturave të reja të cilat janë parashikuar që të jenë dhe institucionet që do godasin në mënyrë direkte krimin dhe korrupsionin e zyrtarëve të lartë në vend. Më konkretisht nga 15 kandidatë që kanë shprehur interesin për të qenë pjesë e Prokurorisë së Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, rezulton se 10 prej tyre ose 2/3 janë konfirmuar në detyrë në shkallë të parë me vendim të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit.8 prej këtyre vendimeve kanë marrë formë të prerë, ndërkohë që pjesa tjetër nuk ka marrë ende formë të prerë. Rezulton se për dy subjekte, është ushtruar e drejta e ankimit nga Komisioneri Publik pranë Kolegjit të Posaçëm të Apelimit (KPA). Ndërkohë pjesa tjetër e këtyre kandidatëve, rezulton se janë shortuar nga KPK por nuk është caktuar seancë dëgjimore për këto subjekte. Ndërkohë që ritmet e procesit të vetingut rezultojnë të ulëta për gjyqtarët e emëruar përkohësisht në Gjykatën e Krimeve të Rënda të Shkallës së Parë dhe të Apelit, e cila do të shndërrohet në Gjykatën e Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar.

Për Gjykatën e Posaçme të Shkallës së Parë, rezulton i konfirmuar vetëm një gjyqtar dhe është shkarkuar një gjyqtar tjetër, nga 15 gjyqtarë në total që janë emëruar përkohësisht dhe duan të jenë pjesë e kësaj strukture të gjyqësorit. Ndërkohë për pjesën tjetër, përkatësisht për 13 gjyqtarë nuk rezulton të jetë zhvilluar seancë dëgjimore nga KPK. Për Gjykatën e Posaçme të Apelit rezulton se janë konfirmuar 5 gjyqtarë me vendim të formës së prerë, nga 11 që është në total numri i gjyqtarëve të emëruar përkohësisht nga KLGJ. Ndërkohë që 5 prej tyre janë shkarkuar nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, 1 subjekt nuk ka filluar procedura e rivlerësimit. Ndërkohë që procesi duket tepër i ngadaltë edhe për Gjykatën Kushtetuese dhe Gjykatën e Lartë, pavarësisht synimit të shumicës qeverisëse që t’i çojë përpara procedurat për këto dy gjykata deri sa ti bëj efektive dhe të kenë mundësi të marrin vendime. Krahas këtyre 4 institucioneve dhe strukturave të reja të drejtësisë, ende Shqipëria nuk ka një Prokuror të Përgjithshëm që të zgjidhet sipas ligjeve që u miratuan 3 vite më parë. Për pak muaj mbushen dy vite nga zgjedhja e Arta Markut si kryeprokurore e përkohshme, në pamundësi për të zgjedhur emrin e ri të kreut të akuzës.

Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.